Design Practice of the Year – FIT OUT Awards Nominations 2017

Project Management Firm of the Year – FIT OUT Awards Nominations 2017
August 15, 2018

Design Practice of the Year – FIT OUT Awards Nominations 2017

Divine Design have a reputation for creating beautiful, functional and sustainable spaces for our clients, on time and within budget and the last year has seen that tradition grow. We have carried out a landmark restoration and refurbishment on The Olympia Theatre along with other noteworthy commercial and residential projects.

We are an interior design studio based in Dublin with a reputation for innovation and quality, specialising in the restoration of period buildings and in sustainable and environmentally friendly design. Established in 2004, we have executed projects for high profile commercial and residential clients, creating refined and memorable spaces. We love being inspired by each client’s unique needs and wishes to deliver a customised creative concept, meticulous project management and an exemplary finish and craftsmanship. We have built many long-lasting relationships with clients, often executing numerous design projects for an individual or business. Our work has been featured in dozens of Irish print and online publications and TV shows including The Irish Times, Irish Independent, Ireland’s Homes, Interiors & Living along with RTE’s Room to Improve, About the House and many more.

Key projects:

The Olympia Theatre: The work we have completed in The Olympia includes complete refurbishment of all the bars in the theatre, redesign of the seating in the stalls, conservation plasterwork throughout the interior and major repair and renovations to the roof of the building.  All this work has been done without impacting on the use of the theatre.  The calendar of performances and events can be set years and certainly months in advance and the client and our team were determined not to disrupt the experience of patrons of the Olympia so we worked hard to manage the schedule and open temporary facilities where required in order to keep the theatre open for business throughout. We have contributed to the bottom line of the theatre through the design as well as the project management.  For instance, the re-design of the bar counter to optimise the serving perimeter and minimise queuing times has improved speed of service, a crucial design consideration for a theatre when serving times are limited to short intervals before and during a performance.  The effect this redesign had on the revenue of the bar was immediately apparent and the design fee has already paid for itself in increased profits.  The redesign of the seating in the stalls has also improved productivity as staff can now remove all the seating for standing room only events in a fraction of the time that it used to take.  Another example of a practical concern incorporated into the major design features of the space is the oversize portraits in the Portrait Bar which are custom printed. Throughout the modernisation of the building, the fabric of the building has been carefully conserved and the historic elements of the theatre embraced and highlighted. 

 

The design for Maureen’s Bar included both a functional and aesthetic upgrade through a level of modernisation and full refurbishment. Maureen’s Bar has a unique atmosphere and the photos on each wall collected over decades tell the story of the bar and Maureen herself. In keeping with the brief, Divine Design retained this sense of charm and character. The bespoke lattice metalwork behind the bar, decorative cut wood screen panel in the ceiling, metal scroll sconces, decorative counter brackets and bar are just some of the custom elements designed by Divine Design to fit the historic proportions and enhance the fine period details of the space.

The design for The Portrait Bar involved creating an atmospheric and impactful space that served the needs of all users.  The lighting design was central to the enhancement of the bar’s ambience and the feature wall lights were custom made to a design inspired by the acanthus leaf motif found throughout the building.  During the installation of the design, the period decorative plasterwork was carefully conserved and highlighted in gold to enhance its aesthetic form. Practical concerns were incorporated into all elements of the working design, to meet modern health and safety standards.

The Circle Bar and God’s Bar, on the upper seating levels, each bar has its own distinct personality.  The brief specified luxurious glamour in the finishes, the client and the public are thrilled with the end result.  The God’s Bar is on the uppermost level and glamourous decadence was the feeling that the client wanted to impart in this space.  The Art Deco inspired scheme for this room was achieved through the use of custom-designed glass panels, joinery and evocative lighting.